Västermalmsgallerian

Kungsholmens bästa shopping finns i Västermalmsgallerian. Det är ett inbyggt köpcentrum som ligger strax intill tunnelbanestationen Fridhemsplan, som i sin tur ligger i korsningen mellan S:t Eriksgatan och Fleminggatan i stadsdelen Kungsholmen som ligger i Stockholms innerstad.

Västermalmsgallerians historia

Västermalmsgallerian kom till genom att man byggde om ett antal byggnader från 1970-talet i kvarteret Trossencoch byggdes på ungefär samma sätt som ett hotell i Malmö city som jag gillarshopping på Kungsholmen. Totalt finns det nu 10 000 kvadratmeter butiksyta i gallerian. Västermalmsgallerian invigdes den 23 augusti 2002. Det är Kungsholmens första galleria och man har valt att inrikta sig på affärer inom mode, inredning, mat, teknik och spel. Totalt finns det 45 butiker i gallerian, såväl små som stora och så väl mindre butiker som internationella detaljister. Fram tills 2007 ägdes Västermalmsgallerian av Centrumkompaniet som är ett dotterbolag till det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder. Men 2007 så beslutade Stockholms stad sig för att sälja hela bolaget Centrumkompaniet till ett brittiskt fastighetsbolag vid namn Boultbee. Några år senare såldes Västermalmsgallerian igen. I december 2011 förvärvades den nämligen av ett bolag med namnet AMF Fastigheter. Namnet Västermalmsgallerian kommer av Västermalm, som är ett smeknamn för Kungsholmen.

Strategiskt läge för en galleria

Västermalmsgallerian har ett otroligt strategiskt läge. Det är 20 000 människor som dagligen kliver av och på de bussar som passerar. I närheten passerar nämligen de tre linjer som ingår i det så kallade stambussnätet. Dessutom är Fridhemsplans tunnelbanestation, som ligger alldeles intill Västermalmsgallerian, Stockholms tredje största tunnelbanestation med 50 000 av- och påstigande varje dag. Inte konstigt kanske då att Västermalmsgallerian är ett så välbesökt shoppingcenter. Men faktum är att när Västermalmsgallerian byggdes så återupptog man en slumrande tradition. Platsen där gallerian är belägen var redan långt tidigare en känd handelsdestination i vår huvudstad.

Butiker i gallerian

Västermalmsgallerian rymmer ett femtiotal olika butiker. Inom mode hittar man exempelvis Björn Borg, Gina Tricot, H&M, Indiska, Polarn & Pyret, MQ, Scorett, Vagabond, Twilfit och Noa Noa. För den som är design- och inredningsintresserad finns butiker som Granit, Designtorget och Hemtex. Inom skönhet och hälsa finns Apoteket, FACE Stockholm, Rituals, Life, Hair Lounge och The Hair Shop. Den som är intresserad av underhållning kan välja att köpa böcker och tidningar på Pocket Shop eller Press Stop. Eller varför inte tillbringa en stund på Teknikmagasinet, GAME, Phone House, Mobilizera eller Digital Inn. Om man vill sätta sig ner och njuta av god mat och dryck så finns Espresso House, Bönor & Blad samt DubbelW. Vidare finns en ICA butik.